Faq Center

Algemeen – FAQ voor alle merken

 • U ontspant liever dan maaien
 • U houdt van een keurig gazon
 • U wilt luchtvervuiling tegengaan
 • U houdt van het idee van een totaal automatisch gemaaid gazon
 • U houdt van technische snufjes
 • U heeft het druk
 • U vindt het lastig om zelf het gras te maaien: vanwege uw leeftijd, een handicap of allergie
 • U bent niet vaak thuis
 • U heeft een hekel aan gras maaien
 • Uw tuinman is te duur of werkt niet naar uw wensen

Er wordt een smalle draad geplaatst onder de grond rondom uw gazon. Het is een eenmalige installatie die ongeveer net zoveel tijd in beslag neemt als de tijd die u gebruikt om één keer uw gazon te maaien. Deze begrenzingsdraad zal na twee tot drie weken, onder normale groeiomstandigheden, volledig overgroeid en dus niet meer te zien zijn. De draad vormt de effectieve afbakening voor de grasrobot. Hij zal het gebied dat door de draad afgebakend wordt perfect onderhouden.

Neen. Een robotmaaier is niet anders dan veel producten die we dagelijks gebruiken. Een afwasmachine doet onze afwas, een wasmachine wast onze kleren en antwoordapparaten nemen de telefoon voor ons op. Al deze producten zijn er om onze tijd te besparen, net als een grasrobot. Dit heeft niets met luiheid te maken, maar met een slimmere manier om onze tijd in te delen, zodat u uw tijd op een andere wijze kunt doorbrengen. Het is simpelweg de volgende logische stap in het ontwerp van grasmaaiers.

De begeleidingsdraad dient om de werkruimte van de robot af te bakenen. Hij vormt een onzichtbare, kunstmatige grens. Hij kan ook rondom obstakels op uw terrein worden gelegd om deze af te bakenen. Vb.: zwembaden, struiken en bloemenperken, kiezelpaden, bomen met uitstekende wortels enz,...

De meeste tuinen zijn geschikt om door een automatische grasmaaier te worden onderhouden. Indien er veel gebieden zijn met zeer smalle doorgangsstroken of indien er veel van elkaar gescheiden zones zijn, is het niet interessant (of in sommige gevallen zelfs onmogelijk) om een grasrobot te gebruiken. Smalle stroken van minder dan 1 meter breed kunnen niet automatisch worden gemaaid.

Geen enkele grasrobot geeft zichtbaar afval. Afhankelijk van het type robot wordt langer gras gemulcht tot kleine snippers die verdwijnen tussen het gras. Andere maaien dan weer zeer regelmatig, meestal dagelijks, een klein stukje van het gras zodanig dat ook die snippers gemakkelijk composteren en opnieuw kunnen worden opgenomen als voedsel voor uw gazon.

Als het gras nat is kunnen er wat snippers aan uw voeten blijven kleven, maar nooit meer dan wat er aan uw voeten kleeft na een conventionele maaibeurt. Indien de grasrobot goed ingesteld staat, dan zal u hier bijna geen hinder van ondervinden.

Absoluut! Grasrobots zijn slim, maar niet ingewikkeld. Tienduizenden klanten zijn zeer gelukkig met hun robotmaaier en zullen nooit meer een oude traditionele grasmaaier kopen.

Traditionele grasmaaiers kunnen een last zijn voor mensen met astma, hooikoorts of andere ademhalingsproblemen. Een grasrobot vervuilt de luchtomgeving niet. Zelfs als u naast de robotmaaier staat terwijl hij aan het maaien is, zult u geen stof of grasdeeltjes inademen. Als u allergisch bent aan gras of hooikoorts heeft, kan een grasrobot zelfs een goede oplossing zijn. U hoeft er niet meer bij te zijn wanneer het gazon wordt gemaaid, waardoor bijna ieder contact met grasresten vermeden wordt. Het gras wordt bovendien zo kort gehouden dat allergenen geen kans krijgen om in de lucht te komen.

 • Geen benzine, diesel of olie

Robotmaaiers werken op batterijen. Er worden dus geen uitstootgassen geproduceerd en het werkelijke energieverbruik is zeer laag. De zuinigste grasrobot kan een gazon van 1000m² onderhouden voor 1 euro per maand (± 7 kWh/maand).

Uit tests gevoerd door brandstoffenfabrikant ASPEN i.s.m. Honda, is gebleken dat één uur grasmaaien met een traditionele grasmaaier even schadelijk is voor het milieu als 26 auto’s die één uur lang 50 km/h rijden.

 • Geen grasafval!

Het gras wordt versnipperdDe achtergebleven snippers bestaan voor 90% uit water en voor 10% uit vaste materie die zichzelf omzet tot compost. Dit betekent een natuurlijke bemesting voor uw tuin. Grasafval hoeft niet meer naar het container park, hierdoor wordt opnieuw tijd en benzine bespaard.

 • De meeste grasrobots zijn fluisterstil!

In vergelijking met het gemiddelde geluid van een conventionele grasmachine, die tussen 95 en 100 dB (A) genereert, produceert de stilste grasrobot slechts 63 dB (A). Dit komt ongeveer overeen met het geluid van een normale conversatie of een elektrisch scheerapparaat. U kunt gerust uw gazon laten maaien zonder dat u of uw buren er last van hebben. Velen van onze klanten laten hun grasrobot enkel ’s nachts maaien.

U kunt de installatie gemakkelijk zelf uitvoeren. U hoeft enkel de instructies te volgen in de gebruikshandleiding. De installatie zelf duurt 1 tot 5 uur, afhankelijk van de grootte en complexiteit van uw gazon.

U kunt de installatie ook door ons laten uitvoeren. De installatiekost is niet inbegrepen in de adviesverkoopsprijs.

Neen. Indien u de begeleidingsdraad bovengronds plaatst, kunt u het eenvoudig zelf. Om de kabel in te graven heeft u iets meer tijd nodig, maar ook deze installatie blijft eenvoudig.

Wij, van GRASROBOTS.be, gebruiken een speciale machine om de kabel in te graven, wat veel sneller gaat dan hem handmatig te moeten ingraven. U kunt de installatie uiteraard door ons laten uitvoeren. De installatiekost is niet inbegrepen in de adviesverkoopsprijs.

Neen, helemaal niet. De speciale machine die wij, van GRASROBOTS.be, gebruiken om de kabel in de grond te leggen maakt een kleine groef van amper 1 cm breed. Onmiddellijk na de installatie kunt u deze groef nog zien maar twee weken later zijn er geen sporen meer zichtbaar. In gunstige omstandigheden zijn er zelfs onmiddellijk na de installatie geen sporen meer zichtbaar.

Neen. U kunt de begeleidingsdraad eenvoudig vastpinnen op de grond met de meegeleverde krammen. Na ongeveer een maand zal het gras over de draad heen gegroeid zijn – uiteraard op voorwaarde dat het gras voldoende groeit. Een goede tip is om het gras zo kort mogelijk te maaien op de plaats waar de perimeterdraad zal worden geïnstalleerd om een zo klein mogelijke afstand tot de grond te bekomen. Als u er toch voor kiest om de draad in te graven, doet u dat best op een diepte van 3 tot 10 cm.

Ja. Indien de boord op gelijk niveau met het gras ligt, kan de maaier enkele centimeters over de rand maaien. Indien de boord niet gelijk ligt met het gazon dan kunnen niet alle grasrobots over de boord rijden en blijft er in sommige gevallen een randje gras staan. Of er al dan niet een randje gras blijft staan, en de exacte breedte hiervan, is afhankelijk van het type grasrobot en de situatie.
Ook rondom obstakels in uw gazon zal altijd een klein boordje gras blijven staan, net zoals bij een traditionele grasmaaier.

Neen. In principe kan een grasrobot heel uw gazon maaien. Enkel wanneer er zones zijn waar hij niet kan komen, zal u nog een traditionele grasmaaier nodig hebben.
In sommige gevallen kan een automatische gazonmaaier de randen niet maaien, dan raden we u aan om die af te werken met een trimmer.
Enkel Robomow en SABO kunnen lang gras in één keer netjes kort maaien. Bij de andere merken zorgt u er best voor dat het gras niet té lang wordt. Als uw grasrobot dus enige tijd niet gemaaid heeft en het gras te veel gegroeid is, kunt u best vóór het eerste gebruik van uw robot het gazon maaien met een traditionele grasmaaier. Een grasrobot dient niet om het gras te maaien, maar om het gras kort te houden.
Een traditionele grasmaaier kan – in tegenstelling tot grasrobots – wel gebruikt worden om in de herfst bladeren op te rapen.

Met één grasrobot kan men in gunstige omstandigheden maximaal 2 hectare, wat overeenkomt met 20.000m², onderhouden. Indien nodig kunnen meerdere maairobots op één terrein geïnstalleerd worden.

Het gazon mag oneffen zijn, maar grasrobots zijn niet ontwikkeld om weiden te maaien, daarvoor bestaan speciale maaiers of dieren.
De oneffenheid van het gazon zal zijn invloed hebben op de maaikwaliteit en de levensduur van de mechanische onderdelen.

Voor bomen of andere gebieden in uw gazon die niet toegankelijk mogen zijn voor de maaier, bestaan er 2 oplossingen. Als het obstakel niet buigzaam is en minimum 20cm hoog is, zal de maaier er gewoon tegenaan botsen. De bumpersensoren zullen het contact waarnemen en ervoor zorgen dat de maaier van rijrichting verandert. Andere gebieden, zoals bloemenperken, een vijver of een zwembad, worden afgebakend door dezelfde perimeterdraad als rondom uw gazon.

Neen. Het is aangewezen om uw gazon volledig vrij te houden. Kleine objecten kunnen onder de robotmaaier terechtkomen en vernield worden door de messen. Bovendien kunnen de objecten de messen ook beschadigen en de maairobot doen stilvallen. Zorg er dus voor dat er geen kleine objecten meer op uw gazon liggen alvorens uw grasrobot begint te maaien.

De lus rond het obstakel wordt zodanig gelegd dat de maairobot deze draad herkent alsof het de rand van het gazon is. Hij zal dus volledig rond het obstakel kunnen rijden en maaien.
De kabel aan de rand van het gazon is verbonden met de kabel rond het obstakel zoals in de afbeelding zichtbaar is. De draden die de eilanden met de rand verbinden (opgaande en terugkerende draad) moeten onder dezelfde pinnen worden vastgezet. Op die manier wordt het signaal waar de draden elkaar raken opgeheven. De grasrobot zal de dubbele draad gewoon voorbij rijden, maar hij zal wel reageren op het signaal van de enkele draad die rond het perimetereiland ligt. Dit komt omdat het signaal van 2 tegen elkaar gelegen kabels neutraal, dus onzichtbaar, is voor de grasrobot. 

Begeleidingslus rond obstakel

Dit kan op verschillende manieren afhankelijk van het merk van de grasrobot. Maar alle zijn ze eenvoudig toe te passen. Zeer belangrijk is dat de verbinding volledig waterdicht is, want vocht veroorzaakt oxidatie en zal de verbinding vernietigen of een lek naar de aarde veroorzaken.
Bij de FAQ per merk wordt uitgelegd hoe de perimeterkabel aan elkaar kan worden gezet.

Om de messen zo lang mogelijk te laten meegaan is het aan te raden om al deze objecten regelmatig samen te harken of te verzamelen. Ze zullen de maaier niet beschadigen, maar de messen zullen sneller verslijten en het risico bestaat dat de maairobot blokkeert. Takken kunnen de messen zo beschadigen of zelfs ombuigen wat een slecht maairesultaat zal geven.

Als een helling veilig kan gemaaid worden met een loopmaaier, zal een grasrobot dit ook goed kunnen. De maximaal te maaien helling is afhankelijk van het type grasrobot. Indien er twijfel bestaat, wordt aanbevolen om te testen of de gewenste maairobot de helling veilig kan maaien.

Er zijn twee gebruikelijke manieren waarop je de helling van een oppervlakte kunt meten: volgens graden en percentages.
U kunt het eenvoudigst het hellingspercentage uitrekenen a.d.h.v. Figuur 1 en deze formule: Hoogte / Lengte = Helling in %.

Figuur 1: helling


Nadat u de helling in percentages berekend heeft, kunt u onderstaande Tabel 1 gebruiken om de helling, uitgedrukt in percentages, om te rekenen in graden.

Helling (%)

Helling
(graden)

 

Helling (%)

Helling
(graden)

 

Helling (%)

Helling
(graden)

1.8

 

14

 

26.8

15°

3.5

 

15.8

 

28.7

16°

5.2

 

17.6

10°

 

30.6

17°

7.0

 

19.4

11°

 

32.5

18°

8.8

 

21.2

12°

 

34.4

19°

10.5

 

23.1

13°

 

36.4

20°

12.3

 

24.0

14°

 

38.4

21°


Tabel 1: Omreken van helling in percentages tot helling in graden

Een robot kan gemakkelijk 10 jaar meegaan. Je kan hem het beste vergelijken met een auto: ook van de grasrobot zijn alle onderdelen apart te vervangen.

Gedurende 2 jaar heeft u garantie op de grasrobot, inclusief onze werkuren en volgens de fabrieksvoorwaarden. Op de batterijen heeft u 1 jaar garantie (maar dit kan wat verschillen per merk). Transportkosten vallen nooit onder garantie.

 • De robot is te klein voor de oppervlakte die moet gemaaid worden
 • De batterij is versleten
 • De robot is verkeerd ingesteld
 • De robot maait te weinig

Voorbeelden vindt u hieronder:

 Mandje

Geen producten

Verzendings kosten 0,00 €

Totaal 0,00 €

Prijzen zijn BTW inclusief

Mandje Snel Bestellen

CONTACTGEGEVENS

GRASROBOTS.be BVBA
Vijfbunderstraat 37A
B-9200 Dendermonde
Tel +32 (0)9 337 02 88 
info@grasrobots.be

Getuigenis

Artikel niet op jullie website te vinden?

Beste Stijn, ik heb het geld overgemaakt. Ik hoop het product zo snel mogelijk te mogen ontvangen! Alvast vriendelijk bedankt voor uw snelle en professionele hulp!

Lees meer getuigenissen